Судовий захист прав інтелектуальної власності у міжнародному приватному праві. Олена Кулинич

 

22 квітня 2023 року відбулось засідання гуртка, на якому було захищено студентську наукову роботу Олени Кулинич.

Право інтелектуальної власності є достатньо новою галуззю права для України. На сьогоднішній день відбувається велика кількість порушень прав авторів конкретних об‘єктів інтелектуальної власності. Ключову роль в їх захисті відіграє суд. Тому доцільним є розгляд механізмів судового захисту прав інтелектуальної власності в різних країнах та Україні зокрема.  

В Республіці Польща у 2020 році було введено у структуру загальних судів спеціалізовані суди у сфері інтелектуальної власності. Згідно з внесеними змінами, всі питання, пов'язані з авторським правом, промисловою власністю, а також недобросовісною конкуренцією, будуть передані в один із чотирьох призначених районних судів. Справи щодо порушень прав на інтелектуальну власність у Франції, як правило, розглядаються у суді вищої інстанції (Tribunal de Grande Instance), але вони також можуть бути розглянуті в спеціалізованих палатах десяти окружних судів. Цікавим є те, що спори про порушення прав інтелектуальної власності можуть розглядатися як за місцем заподіяної шкоди, так і за адресою реєстрації відповідача, як зазначено у Кодексі з питань інтелектуальної власності Франції. В Німеччині позови про порушення подають до звичайних цивільних судів. Кожен регіон призначає один або декілька судів першої інстації, які можуть розглядати справи щодо патентів, торгових марок і дизайнів. Позови про визнання недійсними патентів, торгових марок і зразків можуть бути подані лише до Федерального патентного суду (Bundespatentgericht) у Мюнхені. У США залежно від позову і необхідного засобу судового захисту справа може бути порушена або в суді штату, або в федеральному суді. Для більшості спорів щодо інтелектуальної власності в Англії та Уельсі є два або три можливі місця. Це Верховний суд; Суд з питань інтелектуальної власності підприємств(раніше – Патентний окружний суд); і, для деяких суперечок, Управління інтелектуальної власності Великобританії. Також під час дискусії було згадано Єдиний Патентний суд ЄС - це спільний суд Європейського Союзу, створений для розгляду суперечок, пов'язаних з європейськими патентами та патентами одного або кількох держав-учасниць. Суд ще не почав функціонувати через певні затримки в процесі. 

В Україні одним з позитивних моментів судової реформи було створення Вищого суду інтелектуальної власності. Цей суд також ще не почав функціонувати через реформування найвищих органів, які відповідають за наповнення судової влади кадрами (Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України). Проте створення даного суду є позитивним аспектом і можна бачити, що в зарубіжних країнах, зокрема в Великій Британії, існують і успішно функціонують спеціалізовані суди з інтелектуальної власності. Тож є підстави вважати, що функціонування такого суду в Україні сприятиме, крім всього іншого, підвищенню рівня довіри бізнесу, інвестиціям та економічному зростанню. 

Нові Старіші

Контактна форма