Теорії правової природи "автономії волі" в міжнародному приватному праві. Іван Цимбалюк

 


22 квітня 2023 року на засіданні студентського наукового гуртка була представлена доповідь Цимбалюка Івана «Теорії правової природи автономії волі в міжнародному приватному праві», доповнена тематичною презентацією. Автор досить ґрунтовно визначає правову природу автономії волі сторін за допомогою аналізу теорій, запропонованих правовою доктриною та правозастосовчою практикою. Виявляє їх сильні і слабкі сторони та формулює пропозиції щодо розвитку концепції, що більшою мірою відповідає сучасному розвитку науки та практики. Робота представлена в хронологічному порядку у вигляді порівняльного аналізу передових теорій.

Доведено, що принцип автономії волі заснований на прояві диспозитивності в регулюванні міжнародних приватних відносин. Автономію волі розглянуто як складник застосовного права та принцип міжнародного приватного права. Констатовано, що автономія волі сторін закріплюється у правових системах різних держав для регулювання договірно-правових відносин, пов’язаних з іноземним правопорядком. Зазначено, що згідно з принципом автономії волі, сторони можуть самостійно обрати право, яке застосовуватиметься до їх договірних відносин. При цьому можливим є вибір не лише національного правопорядку, а й правопорядок, що є обов’язковим на визначеній частині території держави. Для глибшого аналізу наведено посилання на законодавчі акти України, зокрема, Цивільний процесуальний кодекс України, Закон України «Про міжнародне приватне право».

Працювала дискусійна платформа. Під час обговорення увага була зосереджена на важливості принципу автономії волі у міжнародному приватному праві, та становлення цього принципу в Україні. Відбувся обмін думками щодо тлумачення сучасних тенденцій досліджуваного феномену з відсутністю закріплення жорстких критеріїв щодо визначення автономії волі сторін.



Нові Старіші

Контактна форма