Проблеми права інтелектуальної власності в країнах, що розвиваються. Платон Мясніков


У сучасному світ безперервно створюються вирішення та засоби впливу на війни, пандемії, кризи, і разом із цим ще актуальнішим стає питання про захист прав власності та інститутів цієї галузі. У доповіді відображено проблеми країн, що розвиваються, а оскільки Україна належить до числа таких країн, то в більшості мова йдеться про неї. Також за допомогою прикладів з досвіду ЄС було обґрунтовано, що надалі Україна має адоптувати та гармонізувати своє законодавство з європейською правовою системою.

Відповідно до індексів розвитку окремих інститутів як права інтелектуальної власності, так і права власності загалом, які надає Property Right Alliance зі своїх досліджень, можна побачити, що у своєму регіоні Central Eastern Europe and Central Asia, Україна посідає останнє - 25 місце, що свідчить про недосконалість розвитку галузі права інтелектуальної власності. Про це також свідчить індекс захисту прав інтелектуальної власності з досліджень цього ж Альянсу: у 2022 році цей індекс дійшов до показнику, який був у 2010 році. До порівняння з Україною було наведено Індію, де ситуація з розвитком захисту прав інтелектуальної власності краща ніж у нас, та краща майже у всіх видах прав власності, наведених у дослідженнях Альянсу. Говорячи саме про проблеми, то більшість з них пов'язані з тривалим захистом у сфері новітніх технологій, або із захистом таких сфер як фармацевтична та аграрна, але іноді ці проблеми випливають у ще більші, як сприйняття системи захисту прав інтелектуальної власності деякими країнами, що розвиваються, як нової форми колоніальної експлуатації. Прикладами таких проблем можуть бути питання підняті під час пандемії про скасування деяких положень угоди TRIPS з метою створення умов для широкого виготовлення вакцин. Або унеможливлення вирощування деяких видів рослин та уповільнення проведення досліджень та експериментів над рослинами для виведення нових сортів; саме такі обмеження запроваджує конвенція Міжнародного союзу з хорони нових сортів рослин (UPOV), яка надає патентний захист на винаходи дослідників у цій сфері. Під час доповіді було поставлено і розглянуто питання, чи впливатимуть на позиції у рейтингу, про який було сказано вище, нові закони, як, наприклад, нещодавно прийнятий закон про авторські та суміжні права. 

Якщо казати про досвід ЄС у захисті прав на інтелектуальну власність, то ця галузь права регулюється, не тільки недосконалими положеннями національного законодавства, а й а й багатьма інституціями Європейського Союзу та загальноєвропейськими правовими документами. Тож, як підсумок, на сьогоднішній день країни, що розвиваються, усвідомлюють, що захист прав на інтелектуальну власність є однією з найважливіших запорук розвитку економіки і намагаються покращити становище цієї галузі, зміцнюючи положення національних законодавств та долучаючись до регулюючих цю галузь міжнародних актів, організацій та договорів. Якщо казати про Україну, то Україна і далі має йти по шляху перейняття досвіду ЄС.



Нові Старіші

Контактна форма