Цимбалюк Іван. Межі застосування принципу автономії волі в міжнародному приватному праві







На засіданні студентського наукового гуртка була представлена доповідь Цимбалюка Івана «Межі застосування принципу автономії волі в міжнародному приватному праві», доповнена тематичною презентацією.

Автором розкрито зміст поняття та сутність принципу автономії волі. Систематизовано межі дії принципу автономії волі в міжнародному приватному праві, що проявляються у формі певних обмежень, спрямованих на забезпечення відповідності обов'язковим нормам та основним принципам правового порядку. Проаналізовано історичний розвиток принципу автономії волі. Розкрито межі принципу через методи колізійно - правового та матеріально - правового регулювання міжнародного приватного права у різних правових системах. Наведена авторська аргументація меж дії принципу автономії волі в континентальній та англосаксонській правовій системах, які в контексті глобальної конкуренції та інновацій, змінюються і розширюються. Наголошено, що важливим елементом, який може змінювати межі дії принципу автономії волі є політико-правовий режим держави.
Доведено, що колізійно-правове регулювання меж принципу автономії волі в міжнародному приватному праві може виникати, зокрема, коли вибір права порушує обов'язкові норми або інші основні принципи правопорядку, чи основні цінності законодавства держави, в якій здійснюється виконання зобов'язань. Це може включати такі питання, як недопустимість дискримінації чи порушення основних прав людини, зміни в законодавстві та глобальні тенденції. Констатовано, що матеріально-правове регулювання визначає межі автономії волі сторін (обмежена або необмежена, застосовна до частини договору чи ні, можливість зміни зробленого раніше вибору), а також засобів вираження волі (воля явно виражена чи мається на увазі). Для глибшого аналізу наведено посилання на міжнародні конвенції та законодавчі акти України.



Нові Старіші

Контактна форма